Mini-Koning Willem Alexander – How to

We krijgen een koning en dat moet gevierd worden! Tijdens de koningsspelen van vrijdag 26 april heb ik met de kinderen van de school van mijn jongste een koninkje geboetseerd. Ik heb er meteen een how to van gemaakt die graag ik met jullie wil delen. Dit koninkje is prima geschikt beginners, dus zowel voor volwassenen als kinderen die nog nooit hebben geboetseerd.

Wat heb je nodig?
Ik heb hier fondant gebruikt, maar marsepein kan ook. Je kunt het zelf kleuren, deze is kant en klaar gekocht.

Ingrediënten:
– 20 gram oranje
– 10 gram wit
– 10 gram rood
– 5 gram geel
– 5 gram blauw
– chocoballetjes (bijvoorbeeld Chocosprinkels van AH)
– eventueel een koekje of cakeje om je koning op te zetten.

Materialen:
– mesje (hier een paletmes, schilmes kan ook)
– puntig tooltje (hier een maisprikker, satéprikker kan ook)
– schepvormig tooltje (een rietje waarvan de onderkant is ingeknipt kan ook)
– kwastje
– water
– knoflookpers
– kleefvrije ondergrond, zoals een kunststof placemat

De benen

Kneed het rood en het wit soepel. Neem van het wit een bolletje van 1mm af, leg even weg en rol de rest van het wit tot een worstje. Rol ook de rode fondant tot een worstje. Snijd de beide beentjes in de lengte doormidden en voeg de rode bij de witte helften. Duw wat aan zodat er twee rood-witte broekspijpen ontstaan.

Het lijf

Snijd een stukje van het bolletje oranje, een bolletje van ongeveer een cm. Haal van dit bolletje een derde van af en leg weg. Doe de rest van dit bolletje door de helft en maak er twee van. De grote bol wordt het lijf, de twee kleine de armen. Rol twee worstjes voor de armen en rol de bol voor het lijf wat platter. Duw de armpjes en het lijf aan één kant plat op je werkblad.

Zet het lijf op de beentjes. Prik een gaatje in de platte kant van de armpjes, daar komen straks de handjes. Plak de armpjes met een klein beetje water elk aan een kant van het lijf. Duw de armpjes een klein beetje omhoog, zodat je de handjes straks naar voren steken.

Het hoofd

Snijd van het roze bolletje een klein stukje af en verdeel in drie delen. Twee daarvan worden straks de handjes. Verdeel het laatste deel in drie kleine stukjes, vorm hiervan een neusje en twee oortjes. Rol eerst de handjes tot balletjes en plak ze in de mouwtjes met een beetje water. Daarna is het gezicht aan de beurt. Maak met het schepvorminge tooltje een mondje, prik twee gaatjes voor de oogjes en bevestig het neusje en de oortjes. Doe een heel klein beetje wit in de gaatjes voor de oogjes. Prik onderin het wit opnieuw gaatjes en doe hierin een chocoballetje.

Het haar

Bevestig het hoofd op het lijf. Maak nu met het achtergehouden deel oranje haar met de knoflookpers. Snijd het af met je mesje. Doe met een kwastje wat water op het hoofd en drapeer een koninklijke coupe.

Het kroontje

Kneed het gele balletje soepel en vorm tot een lapje van een cm of 4 lang en 1 cm hoog, een mm of 2 dik. Snijd hier aan één kant kleine driehoekjes uit over de hele lengte. Verwijder de driehoekjes. Snijd de zijkanten recht af en zet het kroontje op zijn kant. Gebruik eventueel de overgebleven stukjes geel om bolletjes van te vormen en plak ze met wat water op de punten van de kroon.

Afwerking
Duw de haren wat plat om het kroontje te kunnen plaatsen. Strijk wat water op het hoofdje en zet het kroontje erop. Rol een blauw sliertje en bevestig dit met wat water op de broek, op de scheiding tussen het wit en het rood. Vorm van het blauw twee balletjes, vorm het tot korte ovale worstjes en duw plat. Plak ze tegen de broekspijpen. Klaar! Als je wilt, kun je hem op een koekje of een cakeje zetten.

Kinderen kunnen dit heel goed
Dit groepje koningen is gemaakt door kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar tijdens de Koningsspelen, goed he? Ik heb alleen in mijn uitleg het oogwit weggelaten, hier zie je dat ook oogjes van alleen chocoballetjes een leuk effect geven.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eerst even rekenen ... *