Trakteren met bijna-klaar-koekjes

Dit leuke idee heb ik (natuurlijk!) van het DLT-forum. De how-to voor deze decoratieve potten met ingrediƫnten, waarmee je koekjes kunt bakken door alleen wat boter en ei toe te voegen, is al weer een tijdje geleden op het forum gepost door juffrouw Suikerbuik.

Vorig jaar heeft mijn dochtertje getrakteerd op deze bijna-klaar-koekjes. Ik heb daarvoor de hoeveelheden berekend voor snoepzakken, er een soort how-to van gemaakt en mijn mijn blog gezet. Maar omdat ik nu allesovertaart.nl heb, houd ik mijn blog niet meer bij, dus zet ik hem ook hier maar even neer!

recept voor 25 stuks:
1000 gram bloem
zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
4 tl zout
450 gr lichtbruine basterdsuiker
450 gr donkerbruine basterdsuiker
625 gr havermout
625 gr chocolade (repen)
450 gr m&m’s en/of 450 gram noten
Dit kunnen pinda’s zijn of andere ongezouten noten. Ik heb ze achterwege gelaten.

verder nog nodig:
groot glas om de snoepzak in te zetten
klein glaasje oid om tussentijds de lagen aan te stampen
25 plastic snoepzakken
weegschaal

Bereiden:
Begin met het in stukjes hakken van de chocola. Meng vervolgens de bloem met het bakpoeder, vanillesuiker en zout in een kom. Ik vond het voor de kleur leuk om te beginnen met de suiker. Doe nu een snoepzak in het grote glas en weeg dan af per laag. Het handigst is een weegschaal die je tussendoor steeds op 0 kunt stellen. De hoeveelheden per laag:
20 gram bruine basterdsuiker
20 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram havermout
40 gram meelmengsel
25 gram chocola
20 gram m&M’s en/of 20 gram noten

Stamp tussen de twee suikersoorten voorzichtig aan met een klein glaasje, zo blijven de lagen netjes. Zorg voor meer van alles dan je nodig hebt, het is moeilijk om het gewicht precies op het beoogde aantal grammen te krijgen en dan hoef je niet moeilijk te doen ;). sluit de zakken met een stukje plakband. Hang er een leuk kaartje aan of plak er een sticker op met het recept. Ook leuk met een koekje eraan, een lintje, een koekuitsteker, een foto van de jarige (of allemaal).

Het recept (8 a 10 koekjes):
1/4 losgegeklopt ei (eventueel iets extra toevoegen als het deeg te droog is)
25 gram zachte boter
Meng alle ingrediƫnten. Roer eerst alles met een vork door elkaar, meng zodra het kan verder met je handen. Maak balletjes ter grootte van een stuiterbal. Druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.